Pay with: PayPal
Choose your language: Dutch German English Spanish Denmark Sweden Norway
Private Bungalows - Dragonclub 2
Gran Canaria Tours


GRAN CANARIA



- het ontstaan
- stranden en natuur
- klimaat
- de spaanse keuken

> Landkaart van Gran Canaria <

Het ontstaan van Gran Canaria


Over het ontstaan van Gran Canaria zijn de meningen verdeeld. De meest voor de hand liggende
verklaring voor het ontstaan van de Canarische eilanden, waar Gran Canaria deel van uit maakt,
zijn de vulkaanuitbarstingen in het verleden. De eilanden hebben immers allemaal een min
of meer vulkanische oorsprong. Maar volgens de legenden zouden de eilanden een overblijfsel
zijn van het ooit vergane Atlantis, de bewijzen daarvoor zijn echter nooit gevonden.

Sommige geleerden denken dat de Canarische Eilanden in de oudheid bekend waren onder
de naam “Fortunatae Insulae”
(= de gelukkige eilanden). Waarschijnlijk kenden de Feniciërs
en de Carthagers ze reeds.

Volgens de Romeinse geleerde Plinius, liepen er op de eilanden grote meutes wilde honden rond
(Latijn: Canis). Daarom noemde hij deze eilandengroep de “Canaries”.

De Canarische eilanden werden vroeger bewoond door de Guanchen, een volk dat
hoogstwaarschijnlijk bestond uit afstammelingen van de Vikingen, die op hun reizen op de
eilanden gestrand zouden zijn. De Guanchen waren namelijk groot, blond en hadden blauwe ogen.
Een uiterlijk wat in de omgeving van de Canarische eilanden niet voorkomt.

Het eiland was ten tijde van de Guanchen verdeeld in een aantal koninkrijken. Die koningen
vochten regelmatig bloedige oorlogen uit, waarover in de geschiedenisboeken met veel vuur
wordt gesproken. Nog altijd hebben veel steden op Gran Canaria namen die uit de tijd van de
Guanchen stammen. Een van de hoofdsteden ten tijde van de Guanchen is Galdar. Veel van de
huidige bewoners van Gran Canaria geven nog steeds Guanchen-namen aan hun kinderen.
Naast namen als Julio, Juan, en Dolores, kun je ook namen tegenkomen als Jonay, Mencei en Janira.

Spanje kreeg in 1344 de eilanden toegewezen door de paus van destijds. Die had zich namelijk
zelf tot heerser van alle nog onontdekte gebieden benoemd, en kon uit dien hoofde de eilanden
aan Spanje toewijzen. Het lukte Spanje echter pas in 1483 om de Guanchen tot overgave te
dwingen en konden ze vanaf dat moment zeggen dat de eilanden bij Spanje hoorden.

De bevolking van de eilanden heeft zich echter tot vandaag aan toe altijd geen echte Spanjaarden
gevoeld en doen er alles aan om hun eigen identiteit zoveel mogelijk te behouden. Tijdens de
Amerikaanse reizen vormde Las Palmas voor Columbus een belangrijk tussenstation.
Hij wisselde hier van bemanning en voorzag zijn schepen van proviand voor de grote oversteek.
Eind zestiger jaren van de twintigste eeuw begon het massatoerisme in de West-Europese
landen op te komen, en werden de Canarische eilanden opnieuw ontdekt.



Stranden en Natuur in Gran Canaria


Ondanks de naam doet vermoeden is Gran (groot) Canaria niet het grootste eiland van de
Canarische Archipel. Maar qua stranden, schoonheid, uitgaansmogelijkheden en gezelligheid
doet het absoluut niets onder aan de grotere eilanden Tenerife en Fuerteventura. Dit cirkelvormige
eiland is aan de ene kant klein genoeg om helemaal te verkennen, maar aan de andere kant
ook groot genoeg om een uitgebreid scala aan diverse landschappen met verschillende
microklimaten te bieden. De meeste van de meer dan 1.5 miljoen bezoekers per jaar gaan
naar het zuiden van het eiland. Doordat de bergen in het binnenland de uit het noorden
aandrijvende wolken tegenhouden, is het in het zuiden altijd zonnig, warm en droog.
Je kan dus wel stellen dat je hier 365 dagen per jaar kan 'bruinbakken'.

Er is een krans van stranden om de hele zuidpunt van Gran Canaria. Tientallen kilometers van
het fijnste zandstrand, overspoeld door de soms forse golven van de Atlantische Oceaan.
Het strand is bijna overal zeer breed. Op Gran Canaria hoeft u niet ver te zoeken om een stuk privé-
strand te vinden. Veel stranden lenen zich goed voor diverse watersporten zoals windsurfen,
zeilen, parasailing en diepzeeduiken.
De bekendste badplaatsen in dit gebied, San Agustín, Playa del Inglés en Maspalomas,
vormen samen één van de belangrijkste toeristische centra van heel Spanje. Je vindt er
naast de uitgestrekte zandstranden en uitgebreide toeristische faciliteiten ook een gezellig
uitgaansleven en leuke pretparken.

Wie echter even genoeg heeft van alle drukte en het zonne-baden en een frisse neus wil halen,
kan een onvergetelijke tocht het binnenland in maken. Droog, maar niet dor en heel fraai om te zien
is het landschap van Gran Canaria. Het binnenland is ruig, bergachtig en vrijwel onbewoond. In het
noorden, voorbij de regengrens, wordt het al veel groener en richting hoofdstad Las Palmas mag je
zelfs van weelderig spreken. Elke bezoeker van Gran Canaria die de moeite neemt er een dag op
uit te trekken en flink wat kilometers te maken, spreekt na afloop van een echt avontuur en is
behoorlijk onder de indruk van het natuurschoon. Als u dit eiland wilt ontdekken op uw eigen manier,
zijn er genoeg mogelijkheden. Ga op Gran Canaria bij helder weer naar het hoogste punt, Puerto
Rico, waar je Tenerife kunt zien liggen.

Verschillende landschappen met verrassende aspecten wisselen elkaar af, zoals uitgestrekte
dennenbossen, vulkaankegels en vulkaankraters bijv. Bandama, grillige hoog uitstekende
rotsformaties bijv. Roque Nublo, diepe ravijnen, weelderig begroeide valleien en schilderachtige
witte dorpjes bijv. Terror, Agaete en Tejada. Naar het noorden toe wordt het steeds koeler en
vochtiger. Dit is de streek waar de berghellingen bedekt zijn met bananen- en koffieplantages en
andere subtropische gewassen, die dit landschap z'n mooie intens groene kleur geven.
Ook de kuststrook van het noorden verschilt sterk met die van het zuiden. Tussen de steil uit zee
oprijzende rotsformaties vind je hier kleine zwarte lavastrandjes. Het vakantieparadijs Gran
Canaria met z'n vele gezichten en z'n milde klimaat het gehele jaar door is niet voor niets
één van de meest bezochte plekken van Spanje.

Opvallend zijn de grote aantallen agaves met hun 6-jarige levensduur en de vijgecactus,
een lidcactus met eetbare, zeer smakelijke vruchten. Verder zijn er zo'n 1700 plantensoorten,
waarvan we hier natuurlijk ook de Palmera Canariense en de vele eucalyptussoorten noemen.
Na zonsondergang verspreiden deze laatstgenoemde een frisse, zoetige lucht door de omgeving.
Verbaas u ook over de pracht van de bougainvilles, die vaak als gekleurde watervallen van de daken afstromen.

De dierenwereld op Gran Canaria is minder rijk, maar u kunt hier vele vogelsoorten treffen
zoals de wilde tortelduiven, de Canarische torenvalken, buizerds en af en toe een ibis. Voor
onderwaterliefhebbers biedt de Atlantische Oceaan een scala aan felgekleurde visjes,
maar ook octopussen en morenen die zich ophouden in de spleten aan de rotsachtiger kusten.



Het klimaat in Gran Canaria


Gran Canaria heeft een warm en zonnig, subtropisch klimaat. De temperatuur is het hele jaar vrij
gelijkmatig door de vochtige noordoostpassaat (calisio), en de Canarische Stroom, een aftakking
van de Golfstroom, zorgt ervoor dat de hitte aan de kust getemperd wordt. In de bergen in het binnenland
is het wat koeler door en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar zelfs wat sneeuw liggen.
Het zuiden van Gran Canaria ligt in de regenschaduw van de bergen, met als gevolg dat het daar
droger en zonniger is dan in het noorden. In de winter kan het enkele dagen wat minder weer
zijn met regen, storm en wat lagere temperaturen. In de zomer kan het extra heet worden door de
sirocco, een hete oostenwind die vanuit de Sahara over Gran Canaria waait. De gemiddelde
jaartemperatuur bedraagt 25°C; de koudste maand is januari met een gemiddelde
maandtemperatuur van 23°C en augustus is de warmste maand met gemiddeld 28°C.
Door de matigende invloeden komt de temperatuur overdag zelden boven de 32°C en zakt
’s nachts zelden beneden de 15°C. De luchttemperatuur in het zuiden komt ook overdag
in de wintermaand december bijna nooit onder de 20°C. Gran Canaria kent een gemiddelde
neerslag van 300 tot 500 mm per jaar, maar het regent nooit lang achter elkaar.
De meeste regen valt in de wintermaanden november, december en januari; de droogste
maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus. Door de golfstroom ligt de
temperatuur van het zeewater bijna het hele jaar door tussen de 19 en 24°C.
Een aantal keren per jaar zorgt de ‘calima’, een warme Saharawind, ervoor dat het eiland
gedurende een dag of drie tot zes in een stofmantel is gehuld, waar geen zonnestraal meer doorheen komt.

Enige cijfers:




DE SPAANSE KEUKEN


Op de canarische eilanden kun je genieten van de eenvoudige spaanse keuken. Hoewel op
de meest toeristische eilanden de internationale keuken flink furore maakt. Zoals het een eiland
betaamt worden er veel visgerechten aangeboden maar wees niet ongerust, ook vlees is volop
verkrijgbaar. De onderlinge verschillen tussen de eilanden zijn niet zo heel groot. Wel worden
soms andere smaakmakers gebruikt. Vaak afhankelijk van de beschikbaarheid hiervan op het
eiland zelf. Meestal worden bij uw gerecht kleine canarische aardappels geserveerd.
Op de minder toeristische eilanden is patat als bijgerecht ook bijna niet verkrijgbaar.
Verder krijgt u bij het eten vaak mojo-saus geserveerd. Deze saus is er in een rode en
groene uitvoering. De mojo rojo (rode saus) wordt gemaakt van de chilipepers die op La
Gomera worden verbouwd, en is erg pittig. De mojo verde (groene saus) wordt gemaakt van
olie vermengd met knoflook, koriander,
azijn en kruiden

De Spaanse keuken staat ook bekend om haar heerlijke paella. De liefhebbers van vis
komen uitgebreid aan hun trekken, want deze wordt er dagelijks vers aan land gebracht.
Liefhebbers van zoete nagerechten zullen in Spanje tevreden van tafel gaan. Bij Spaans
eten hoort vers brood en een fles op tafel: mineraalwater, wijn of bier. Iedere streek in
Spanje kent zijn eigen typerende wijnen die vaak op kleine wijngaarden worden gemaakt.
Bijvoorbeeld de bekende Rioja of de Santa Maria. Om tussen de maaltijden door de
honger te stillen eten de Spanjaarden de zogenoemde tapas. De tapa recepten variëren
door de afwijkende smaken en de traditionele gastronomische gewoontes van de
verschillende streken. Maar gewoonlijk worden er wel altijd olijven en droge noten
geserveerd. Samen met de olijven, stukjes knoflook, gerookte ham of worstjes,
plakjes kaas, paprika’s en chorizo werden de hapjes wereldberoemd.



Gerechten:



Conejo del Salmarejo:
Dit konijn is de dag voor consumptie gemarineerd en in een lemen pot gesmoord
met kruiden en knoflook en wordt geserveerd met een pittige tomatensaus (Mojo picon).

Sancocho:
Dit is een stoofpot van zoute vis, meestal zeebaars. Dit gerecht wordt extra op smaak
gebracht met uien, knoflook en gofio (gemalen en gebrande mais).
Ook worden appels en peren toegevoegd.

Puchero Canario:
Maaltijd van zoutvis met gebraden runder- of varkensvlees, aardappels, groenten, appels,
peren en een maïskolf.

Zarzuela:
Een vissoep.

Papas Arrugadas:
Kleine aardappels worden in de schil gekookt en bereidt met zeezout. De aardappels zijn
dus behoorlijk zout, maar we kunnen u dit wel aanraden, want de smaak (met schil) is uitstekend.

Bienmesabe:
Dit nagerecht is een mengsel van amandelen, rum en honing.

Potaje de berros:
Canarische groentesoep op basis van berros=waterkers

Kaas:
Van schapen- of geitenmelk

Paella:
Een gevulde rijstschotel, traditioneel bereid boven een houtvuur, lekker gekruid en
gevuld met vis, garnalen, mosselen, inktvis, worst, schaaldieren, kip, konijn, groene
bonen, groene erwten, rode paprika, olijfolie, rijst en saffraan.

Caldo de pescado:
Soep van rijst, saffraan en vis, eventueel met mosselen en schaaldiertjes.

Potaje de ajos:
Scherpe knoflooksoep

Tollo:
Specialiteit van stokvis (bacalo), die gemarineerd op houtskool wordt gegrild.



Dranken:

Wijn wordt op Gran Canaria alleen nog gemaakt in de omgeving van Santa Brigida.
Meestal komen de wijnen uit de buureilanden Lanzarote , La Palma en El Hierro of
uit het Spaanse vasteland. Elk eiland heeft zijn eigen wijnen. Lanzarote en La
Palma hebben voornamelijk malsavia wijnen van de vulkanische grond.
De meeste wijnen zijn van een redelijke kwaliteit.

Gran Canaria kent wel zijn eigen witte rum en honingrum. De honing is eigenlijk
Palmboomsap wat op La Gomera wordt gewonnen.

Bier wordt in meerdere brouwerijen op Gran Canaria gebrouwen en wordt door de
eilandbewoners zelf vaker gedronken dan wijn.

Spaanse koffie is over het algemeen sterker dan bij ons.
Café solo: een zwarte, op de Italiaanse expresso lijkende, koffie.
Café cortado: café solo met een beetje melk.
Café con leche: café solo met veel beetje melk.

Likeuren: de meest typische zijn de bananenlikeur en de rum-honinglikeur.

Cocktails: exotische drankjes, vaak geserveerd in kleurrijke potten of speciale glazen.